BOMATEKA

     Bonyhádi Matematikai Tehetségfejlesztő Alapítvány

 
Szobor terv
1977-ig csak egy olyan poliédert (síklapokkal határolt testet) ismertek, amelynek bármely két lapja szomszédos: ez a tetraéder, vagy háromszög alapú gúla. Elvileg lehetségesnek látszott, hogy konkáv testek között is legyen ilyen, de a lehetőség megmutatásától hosszú időn át nem sikerült ilyent konstruálni.               

1. kép
Ez Szilassi Lajos szegedi matematikusnak sikerült 1977-ben. (1. kép) Ennek nagy nemzetközi visszhangja volt, olyannyira, hogy Fermat szülőházában megnyitott múzeum udvarán ennek a testnek az acélból készült változatát helyezték el. (2. kép). Az Egyesült Államokban a Michigan-tó partján is van a testnek egy nagyméretű, kb. 2 m-es modellje, de Magyarországon, közterületen még nincs ilyen szobor.

2. kép
Szilassi Lajosnak igen jó véleménye van a bonyhádi matematikaoktatásról, és 2015. évi reformáció ünnepi diáknapon a bonyhádi gimnazistáknak tartott két térgeometriáról szóló előadást.
 
Ekkor merült fel az ötlet, hogy a kollégium melletti díszkert ideális hely lenne egy ilyen szobornak. Bertalan Tamást, (akinek több szobra és plasztikája is található a gimnázium területén,) is megragadta az ötlet. és elkészítette a szobornak a tervét (3. kép)

3. kép
Elkészítette a kő talapzaton álló bronzszobornak a költségvetését is.  A bronz-rész öntési technológiájától függően a szobor elkészítése 850 000 Ft és 1 150 000 Ft közötti összegbe kerülne.

Ennek költségeit terveink szerint a gimnázium és a Bonyhádi Matematikai Tehetségfejlesztő Közhasznú Alapítvány közösen vállalná, de ehhez szívesen fogadnánk támogatásokat is  az Alapítvány

10404687-50504948-57521018

számlaszámára.

Kérjük diákjainkat, öregdiákjainkat segítsenek abban, hogy minél többen megismerjék ezt a tervet. Örülnénk, ha egy-egy korábban végzett osztály közösen nyújtana támogatást.

A támogatók nevét (ha hozzájárulnak,) feltüntetjük honlapunkon. 


 
  
 Régebbi hírek

BOMATEKA